Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Colliers International Blog | Vastgoed en de coronacrisis

At Osborne Real Estate Club Groningen Logo 500x500

Colliers International heeft de afgelopen tijd veel publicaties uitgebracht over vastgoed in relatie tot het coronavirus. In dit blog deelt het bedrijf de nieuwste inzichten met betrekking tot de gevolgen van de coronamaatregelen op de kantoorcapaciteit.

Wat doet ‘social distance’ met de capaciteit op het kantoor?

Nederland bereidt zich voor op de anderhalvemetereconomie. De afstandsregels hebben een forse impact op het aantal beschikbare werkplekken op kantoor. Voor een gemiddelde werkomgeving geldt dat zes op de tien bureaus tijdelijk onbruikbaar worden. Om duidelijk inzicht te geven in de invloed van de maatregelen op de kantoorcapaciteit heeft Colliers International de anderhalvemetercalculator ontwikkeld. “Het percentage werkplekken dat voorlopig niet gebruikt kan worden, verschilt per situatie’’, vertelt Harold Coenders, hoofd werkplekinnovatie. “Het is afhankelijk van de indeling van het kantoor en het aantal werkplekken dat door collega’s wordt gedeeld.” De online calculator vraagt om een aantal eenvoudige gegevens zoals de kantoorgrootte, het aantal werkplekken en de indeling van het kantoor. Met deze cijfers berekent deze tool het aantal bruikbare werkplekken en het aantal medewerkers dat veilig tegelijkertijd op het anderhalvemeterkantoor kan werken. Een kantoor van bijvoorbeeld 1.000 vierkante meter met 40 werkplekken in de kantoortuin en 40 plekken in afgesloten kamers, houdt maar 28 werkplekken over. Dat is een afname van 65%. Door de werkomgeving op de juiste manier aan te passen, kan het verlies worden teruggebracht naar vier. De capaciteit kan worden opgehoogd door herindeling van de kantoren met vooral blokken van vier werkplekken. Deze opstelling is het meest gunstig om de anderhalve meter afstand te garanderen. “Er zijn aanpassingen mogelijk waarvoor je het kantoor niet overhoop hoeft te halen. Je kunt stoelen weghalen of bureaus afplakken. Ook is plastic schermen ophangen een optie zoals nu in de supermarkt is te zien”, zegt Coenders. De calculator helpt bedrijven om nu al inzicht te krijgen in de capaciteit die overblijft en welke aanpassingen nodig zijn om zo veel mogelijk mensen op kantoor te laten werken. Lees het volledige blog met alle informatie over de calculator hier.

Aanpassingen op kantoor

Afstand houden van je collega’s betekent dat het aantal bruikbare kantoorplekken in Nederland flink gaat afnemen de komende tijd. Door nu al protocollen te maken, kunnen bedrijven en instellingen zich voorbereiden op heropening. Het gaat niet alleen om de herindeling van het kantoor, maar juist om de planning. Het is daarom noodzakelijk om een rooster op te stellen waarin elk team minimaal één dag samen op kantoor kan werken. Zo krijgt elke dag een beperkt deel van de organisatie toegang tot kantoor om de samenwerking te versterken en menselijke relaties te onderhouden. Gedeeltelijk terugkeren naar kantoor is niet alleen goed voor de economie, maar ook voor onze mentale gezondheid. Na wekenlang thuis is het belangrijk in elk geval één dag per week uit die cocon te stappen. Met het anderhalvemeterkantoor als onmisbare tussenstap kunnen we de curve plathouden én de samenleving geleidelijk weer op gang brengen. Lees alle aanbevelingen over het uitbreiden van de kantoorcapaciteit hier.

Meer informatie over de gevolgen van het coronavirus

Wil je op de hoogte blijven van meer informatie over het coronavirus? Colliers International heeft een website in het leven geroepen met voortdurend geüpdatete informatie over alle sectoren binnen het vastgoed. Bekijk deze website hier. Daarnaast werkt Colliers International aan de woningmarktbarometer. Deze wordt maandelijks geüpdatet. Op dit moment blijven huizenprijzen stijgen, ondanks de coronacrisis. Volg deze barometer om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op de woningmarkt.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top